Facultatea de Fizica Iasi - Universitatea "Al. I. Cuza"
ro en
Imagini din facultate
Calendar
Constantin BEDREAG (1883 - 1965)

S-a născut în comuna Rusca din judeţul Vaslui, pe 5 august 1883.

A fost elev al Liceului National în perioada 1897-1901, apoi dupa patru ani si-a luat licenta in stiinte în 1905 la Universitatea ieseana. Imediat după absolvire a fost numit asistent la Laboratorul de Electricitate al Facultatii de Stiinte, condus de savantul Dragomir Hurmuzescu. Dupa o specializare la Paris, între anii 1911 si 1914, Constantin Bedreag revine în tara unde ocupa un post de conferentiat la Facultatea de stiinte din Iasi. In 1919, a obtinut titlul de doctor in stiinte, iar peste un an a fost numit profesor suplinitor.

Din anul 1926, devenind profesor titular, C.G.Bedreag si-a indreptat activitatea spre domeniul fizicii teoretice. Dupa aproape 40 de ani de activitate rodnica in domeniul fizicii, C.G.Bedreag a fost obligat sa iasa la pensie, in 1941. Dupa fondarea Filialei Iasi a Academiei Romane, a fost incadrat colaborator stiintific al Sectiei de Cercetari Fizice. Aici, în cei peste 12 ani cât a lucrat, a publicat 28 de lucrari. Activitatea sa stiintifica s-a axat pe cercetari asupra razelor X si a continuat cu efectul lor fotoelectric. Studiul acestui ultim efect al razelor X a constituit si teza sa de doctorat.

A elaborat o serie de cursuri si manuale didactice pentru invatamintul liceal si universitar: Cursul de fizica experimentala, Cursul de electricitate generala, Cursul de meteorologie si hidrodinamica, Cursul de fizica teoretica - calculul vectorial si mecanica fizica, Gravitatie.

A efectuat cercetări în domeniul fizicii atomice, moleculare si a metalelor. S-a ocupat cu studiul spectrelor unor metale, clasificind o serie de linii spectrale ale cuprului si ale titanului. Cele mai multe dintre lucrarile sale se refera la sistematizarea elementelor chimice care cuprind 23 de lucrari publicate intre anii 1916 si 1962.

C.G.Bedreag este autorul valoroasei lucrari biobibliografice Bibliografia fizicii romane. Biografii (1957). C.G.Bedreag a tinut un mare numar de conferinte cu caracter cultural si stiintific. A fost colaborator permanent al revistei stiintifice "Vasile Adamachi", unde a publicat, intre 1911 si 1949, numeroase şi variate articole.

Profesorul si omul de stiinta Constantin G. Bedreag s-a stins din viata pe 23 ianuarie 1963, la Iasi.

Users login
username:
Password:
Cauta
cuvant:
Contact Us

Loading...